Ujian hati adalah norma, penyahkodan, sebab peningkatannya

Biokimia hati dianggap kaedah kajian penyakit yang meluas, murah dan cepat. Ujian ini membolehkan anda mengenal pasti pelanggaran dalam pekerjaan, untuk menilai prestasi keseluruhan organisma sebelum gejala klinikal pertama muncul. Hati itu sendiri tidak mempunyai reseptor saraf, jadi rasa sakit mula dirasakan di organ ini sudah pada peringkat terakhir penyakit ini..

Petunjuk

Ujian darah biokimia disyorkan untuk gangguan fungsi hati, yang boleh disebabkan oleh penyakit berikut:

  • Hepatitis semua jenis (A, B, C) dan jenis:
    • berjangkit;
    • beralkohol;
    • ubat.
  • Sirosis.
  • Lesi onkologi pada kawasan hati.
  • Kecederaan.
  • Untuk penyakit yang berkaitan dengan fungsi hati sintetik yang terganggu.

Biokimia mempunyai banyak kelebihan berbanding kaedah pemeriksaan lain. Tetapi hanya ada satu kelemahan. Dengan analisis ini, mustahil untuk menentukan penyakit ini. Ini hanya membolehkan anda mencari pelanggaran dalam kerja organ.

Bagaimana untuk menyediakan?

Prosedur untuk mengambil analisis ini adalah mudah dan tidak memerlukan masa yang lama. Tetapi untuk pelaksanaannya, persiapan sederhana diperlukan:

  • Wanita perlu menjalani ujian kehamilan terlebih dahulu..
  • Mereka tidak mengesyorkan melakukan sukan, melakukan senaman pagi.
  • Ikuti diet sederhana selama 7 hingga 10 hari sebelum ujian. Kecualikan dari penggunaan:
    • panggang;
    • pedas;
    • manis;
    • berlemak;
    • daging salai;
    • pengasam;
    • teh yang kuat;
    • kopi;
    • minuman beralkohol;
    • ubat-ubatan;
    • vitamin;
    • nikotin sekurang-kurangnya 10 jam.
Kembali ke senarai kandungan

Bagaimana biokimia darah dilakukan untuk penyakit hati?

Prosedur ujian:

  1. Ia dilakukan tepat pada waktunya sehingga pukul 11 ​​pagi.
  2. Sebelum bersalin, anda tidak boleh makan sekurang-kurangnya 8 jam lebih awal.
  3. Semasa analisis itu sendiri, profesional perubatan menarik titik temu di sekitar lengan bawah.
  4. Seterusnya, darah diambil dari urat menggunakan jarum.
  5. Satu-satunya kesan negatif selepas prosedur adalah pening..
Kembali ke senarai kandungan

Petunjuk fungsi hati dan kemungkinan penyimpangan

Biokimia darah dianggap sebagai analisis universal, yang digabungkan dirancang untuk menentukan keadaan kesihatan manusia. Menyahkod hasil untuk enzim berikut:

  • Jumlah bilirubin. Dengan peningkatan kadar, ini menimbulkan kecurigaan terhadap sirosis hati. Diiringi oleh penutup kuning pada kulit, serta proses keradangan.
  • Bilirubin langsung. Apabila nilai yang terlalu tinggi menunjukkan kegagalan dalam aliran keluar hempedu.
  • Bilirubin percuma. Perbezaan antara umum dan langsung. Petunjuk meningkat apabila sel darah merah pecah. Buruk menunjukkan kolestasis, anemia tisu hati.
  • Aspartate aminotransferase. Mengambil bahagian dalam metabolisme protein. Penunjuk yang meningkat mungkin menunjukkan adanya neoplasma onkologi atau hepatitis virus di dalam badan.
  • Fosfatase alkali. Petunjuk di atas norma menunjukkan penyakit saluran empedu dan tumor malignan..
  • Alanine aminotransferase. Mengatur metabolisme protein. Petunjuk yang terlalu tinggi menunjukkan disfungsi kelenjar dan permulaan hepatitis atau sirosis.
  • Kolinesterase. Menunjukkan pemusnahan tisu organ.
  • Albumen. Sekiranya terdapat penyimpangan dari norma, ini menunjukkan bahawa proses penyerapan terganggu. Apa ciri hepatitis atau sirosis.
  • Amilase. Bertanggungjawab dalam pemprosesan karbohidrat kompleks. Kadar amilase yang berlebihan menunjukkan kegagalan hati.
  • Indeks prothrombin. Bertanggungjawab untuk pembekuan darah, dengan bilangan yang diremehkan menunjukkan patologi hepatosit.
Kembali ke senarai kandungan

Kadar enzim

Petunjuk normal fungsi hati untuk orang yang sihat, yang ditunjukkan dalam jadual:

Enzim hatiBiasa
Untuk para wanitaUntuk lelaki
Aspartate aminotransferase (U / L)tiga puluh40
Alanine aminotransferase
Fosfatase alkali105130
Bilirubin (μmol / L)8.5-19.5
Bilirubin langsung0-3.5
Bilirubin percuma9.5-18.5
Kolinesterase5000-12500
Albumin (g / L)35-55
Indeks Prothrombin (%)75-142
Kembali ke senarai kandungan

Yang seterusnya menunjukkan masalah organ?

Penilaian keadaan fungsional hati ditetapkan untuk penyakit organ dalaman, dan juga untuk tujuan pencegahan. Gejala penting untuk analisis:

  • Warna kulit kuning. Menunjukkan aspek bahawa penyakit ini berada di dalam badan untuk jangka masa yang lama dan terlalu tinggi bilirubin.
  • Perut telah meningkat, tetapi berat badan tidak berubah. Ini menunjukkan bahawa hati telah bertambah besar..
  • Loya. Disfungsi metabolisme protein-nitrogen dan pencernaan.
  • Dengan rejimen dan kualiti pemakanan yang berterusan, gaya hidup, penurunan berat badan diperhatikan.
  • Rasa pahit di mulut.
  • Lapisan coklat-kuning di lidah.
  • Kesemutan dan berat di sisi.
  • Semasa mengandung.
Kembali ke senarai kandungan

Kata akhir

Untuk membuat diagnosis yang tepat, anda perlu melakukan satu set pemeriksaan: tomografi terkomputer, ultrasound, penanda hepatitis. Hasil yang paling tepat hanya boleh didapati dari biopsi (ujian buah pinggang). Analisis biokimia hati makmal tidak mempunyai kontraindikasi, ia digunakan untuk dan dalam kes, walaupun orang itu tidak sedar. Ini perlu untuk mempunyai pemahaman yang menyeluruh mengenai keadaan pesakit..

Apa arti peningkatan enzim hati dalam ujian darah?

Apa itu ujian hati?

Istilah yang lebih tepat adalah "ujian fungsi hati". Ini adalah ujian darah, yang merangkumi beberapa petunjuk yang paling mencirikan keadaan hati. Untuk penilaian yang tepat mengenai petunjuk ini, darah dari vena mesti didermakan semasa perut kosong, iaitu, anda boleh makan untuk kali terakhir 8-10 jam sebelum ujian, dan minum tidak lebih dari 4 jam. Pada hari sebelum pergi ke makmal, anda tidak boleh makan berlemak, goreng, minum alkohol, jika, tentu saja, anda ingin mengetahui hasil "benar".

Apa petunjuk yang termasuk dalam ujian hati? Apa maksudnya?

Analisis merangkumi beberapa petunjuk. Ia:

  1. Albumen. Ini mencirikan bagaimana hati mengatasi salah satu fungsinya - sintesis protein. Norma albumin adalah 38-50 g / l. Protein ini sendiri diperlukan agar tidak "melepaskan" bahagian cairan darah dari pembuluh darah, mengikat banyak zat, termasuk ubat-ubatan, dan membawanya ke organ dan tisu.
  2. Bilirubin. Ini adalah bahan yang terbentuk akibat kerosakan hemoglobin. Kelebihannya itulah yang mengotorkan kulit menjadi kuning, yang disebut "penyakit kuning". Bilirubin adalah biasa, dan ia mempunyai 2 pecahan - langsung dan tidak langsung. Masing-masing mencerminkan proses tertentu di hati dan beberapa organ lain. Ini membolehkan doktor, berdasarkan penilaian mereka, untuk menganggap bahawa gangguan pada tubuh telah terjadi di hati itu sendiri, pankreas dan saluran empedu, atau terdapat peningkatan kerosakan eritrosit yang tidak berkaitan dengan sistem hepato-biliary. Ujian hati mempunyai norma berikut untuk bilirubin: jumlah - 3,5 - 18 μmol / l, tidak langsung - kira-kira 2/3 daripada jumlah (2,5-13,5 μmol / l), langsung - 0 - 3,4.
  3. ALT, ia juga boleh dinamakan ALAT. Ini adalah enzim alanine aminotransferase, peningkatan di mana melebihi 31 U / L (atau di atas 0.65 nmol / L * h) menunjukkan bahawa untuk beberapa sebab sel hati hancur. Ia boleh menjadi hepatitis virus, dan sirosis hati, dan kerusakan hati akibat keracunan dengan cendawan, racun lain, alkohol. ALT biasanya diukur bersama dengan enzim lain - AST.

a) ALP. Ujian hepatik yang meningkat, bersama dengan peningkatan penunjuk ini (disebut "alkali fosfatase") menunjukkan apa yang disebut "kolestasis" - genangan hempedu dalam sel-sel hati atau salurannya. Peningkatan ALP sahaja menunjukkan bahawa seseorang kemungkinan besar menderita penyakit tulang, pemeriksaan lebih lanjut diperlukan. Kadar penunjuk ini berbeza bergantung pada jantina dan usia (rata-rata, 30-126 U / l).

b) GGTP atau GGT. Ujian hati ini (normanya hingga 40 U / l), kenaikannya (batas atas berubah-ubah bergantung pada usia dan jenis kelamin) biasanya menunjukkan kolestasis, tetapi juga dapat diperhatikan pada penyakit dan situasi lain.

Oleh itu, keseluruhan ujian fungsi hati harus dinilai. Kadang kala perlu dilakukan ujian tambahan dan menjalani pemeriksaan ultrabunyi dan lain-lain untuk memahami punca penyakit ini.

Apa itu ujian hati

Dengan petunjuk hati atau sebaliknya, sampel difahami sebagai kajian biokimia darah yang diambil dari vena, tujuan utamanya adalah untuk mendapatkan kesimpulan yang paling tepat mengenai fungsi hati.

Kajian ini membolehkan anda menilai tahap kemerosotan sejumlah fungsi kelenjar, tahap protein dan enzim, dan kepekatannya. Berdasarkan analisis, adalah mungkin untuk menetapkan prosedur diagnostik lain, setelah itu rancangan rawatan individu dipilih untuk pesakit..

Ujian hepatik yang penting dalam membuat diagnosis termasuk:

  • ALT dan AST. Ini adalah enzim, yang pertama bermaksud alanine aminotransferase, yang kedua menunjukkan aspartate aminotransferase;
  • transpeptidase gamma glutamin (GTPP);
  • albumin (jumlah, serta protein langsung dan tidak langsung);
  • fosfatase alkali (ALP);
  • bilirubin.

Selain itu, koagulogram boleh diresepkan - penilaian komponen pembekuan darah.

Analisis hepatik menunjukkan perubahan bukan sahaja dalam fungsi hati, tetapi juga membantu mewujudkan penyimpangan dalam kerja organ yang bergantung pada kelenjar - pundi hempedu dan salurannya, jantung, ginjal.

Cadangan untuk meningkatkan ALT

Apabila parameter biokimia darah menyimpang dari nilai normal, penyelidikan tambahan dilakukan untuk mengetahui penyebab pasti organ yang terkena, keparahan penyakit. Skema kursus terapi disebabkan oleh masalah khusus pada pesakit.

Sekiranya kerosakan hati, hepatoprotectors selalu diresepkan - Essentiale Forte, Heptral, Karsil - mereka melindungi sel hati, mencegah kerosakan, mempercepat proses regenerasi, memulihkan fungsi organ.

Cadangan tambahan merangkumi diet, penolakan tabiat buruk - alkohol, merokok. Hanya di kompleks mungkin untuk memulihkan sel hati, menormalkan fungsi organ.

Parameter asas biokimia hati

Petunjuk ujian penyakit hati, yang sangat penting dalam diagnosis perubahan hati, termasuk:

  1. Enzim ALT. Terkandung dalam sel-sel hepatosit. Mengaktifkan metabolisme protein, dengan kerosakan patologi sel-sel parenkim hati, ia memasuki darah dalam jumlah yang meningkat.
  2. Enzim AST. Ia dijumpai bukan hanya pada hepatosit, tetapi juga pada serat otot dan tisu jantung. Oleh itu, penentuan kepekatannya hanya penting berkaitan dengan ALT, penunjuk ini dengan tepat menentukan tahap kerosakan pada hepatosit.
  3. Fosfatase alkali. Ia terletak di hati dan salurannya, dan juga terdapat dalam tisu tulang. Penyimpangan dalam satu arah atau yang lain dapat menunjukkan patologi kelenjar dan kemerosotan keadaan tulang, termasuk proses tumor. Pada kanak-kanak, ALP tanpa gangguan patologi dalam badan meningkat dalam tempoh pertumbuhan pesat, dan pada wanita selepas kehamilan.
  4. Albumen. Protein utama yang dihasilkan di hati. Dengan pertolongannya, bahan aktif secara biologi dipindahkan melalui badan, dan cecair disimpan di dalam saluran darah..
  5. Bilirubin. Jumlah bilirubin merujuk kepada nisbah langsung dan tidak langsung. Pada sel hati, bilirubin tidak langsung tidak berbahaya dan berubah menjadi bilirubin langsung, yang dianggap tidak berbahaya bagi tubuh, setelah itu dikeluarkan secara semula jadi. Peningkatan bilirubin tidak langsung adalah mungkin pada penyakit darah dan melanggar fungsi penyaringan kelenjar. Bilirubin langsung meningkat apabila aliran hempedu bertambah buruk.
  6. Transpeptidase gammaglutamine. Oleh kerana enzim ini, asid amino menembusi membran sel secara bebas. GTTP sering berubah bahkan sebelum munculnya penyimpangan dalam nisbah ALT dan AST, oleh itu, penunjuk ini sangat penting untuk mendiagnosis gangguan hati pada peringkat awal kejadiannya..

Taktik pengurusan pesakit

Semasa menentukan peningkatan enzim hati, doktor menetapkan beberapa pemeriksaan tambahan untuk menjelaskan keadaan pesakit. Segera, pakar mengesyorkan agar pesakit memulakan rawatan dengan pembetulan diet. Tujuannya adalah untuk mengurangkan beban pada hati, mengurangkan tahap simpanan lemak di dalamnya, membuang toksin dan racun.

Penting untuk meningkatkan jumlah sayur-sayuran yang anda makan. Sayuran bayam, sayur collard, selada, dandelion dianggap sangat berguna. Anda juga perlu meningkatkan jumlah makanan yang dimakan yang mengandungi antioksidan (alpukat, kacang).

Menu harian harus mengandungi sekurang-kurangnya 50 g serat makanan, khususnya serat. Bahan seperti itu membersihkan tubuh dari kolesterol "buruk" dan menyumbang kepada normalisasi sistem empedu. Makanan kaya serat:

  • buah;
  • kacang;
  • bijirin;
  • buah beri;
  • kekacang;
  • sayur-sayuran hijau berdaun.

Rawatan merangkumi pengambilan protein yang mencukupi, kerana bahan protein dianggap sebagai asas yang diperlukan untuk pemulihan hepatosit yang rosak. Walau bagaimanapun, berapa banyak yang mesti ada dalam diet harian, doktor akan memberitahu anda. Penting untuk tidak mengkonsumsi terlalu banyak, agar tidak membebani mekanisme hepatik untuk memproses protein..

Anda mesti minum air bersih secukupnya. Setiap hari anda perlu minum hingga 2 liter cecair: semasa perut kosong, sebelum setiap makan, sebelum dan selepas aktiviti fizikal, sebelum rehat malam.

Mengambil ramuan dan makanan tambahan

Perubatan herba mempunyai kesan yang baik pada hati dan membolehkan anda mengurangkan parameter patologi enzim. Rawatan terdiri daripada penggunaan teh herba. Penting untuk berunding dengan doktor anda mengenai kemungkinan kejadian tersebut.

Bahan ramuan berguna:

  • astragalus;
  • dandelion;
  • thistle.

Kunyit harus ditambahkan ke makanan, yang mengurangkan manifestasi proses keradangan, dan bawang putih, yang mempunyai kesan antitumor. Makanan tambahan yang kaya dengan antioksidan boleh digunakan dengan kelulusan perubatan.

Rawatan penyakit

Sekiranya, semasa diagnosis, proses patologi dikesan, yang merupakan sebab peningkatan enzim hati, ia mesti dirawat. Pakar yang berkelayakan akan memilih rejimen terapi untuk pesakit mengikut kes klinikal tertentu.

Enzim hati memainkan peranan penting dalam sejumlah proses dalam tubuh manusia. Nilai diagnostik mereka adalah keupayaan untuk mengesan penyakit dan keadaan patologi pada peringkat awal.

Sebelumnya: Apa Indikator Uji Darah Biokimia Menunjukkan Penyakit Hati Seterusnya: Ruam, Jerawat Dan Kulit Gatal Dengan Penyakit Hati

Analisis

Kadar ujian fungsi hati dan penafsiran analisis sangat bergantung pada persiapan yang tepat untuk pengambilan sampel darah. Ia termasuk:

  1. Menderma darah semasa perut kosong. Darah biasanya diambil pada waktu pagi, jadi anda hanya boleh makan malam sebelumnya, selewat-lewatnya jam 8:00.
  2. Tiga hari sebelum pengambilan sampel biomaterial, alkohol tidak boleh dikecualikan, juga tidak digalakkan hari ini untuk makan makanan yang terlalu berlemak, minum kopi dan teh.
  3. Selama tiga jam sebelum mengikuti ujian, anda tidak boleh merokok dan melakukan kerja fizikal, termasuk latihan pagi, berjoging.

Sekiranya pesakit mengambil ubat, maka dia mesti memberitahu doktor mengenai perkara ini terlebih dahulu. Sekiranya doktor menganggapnya perlu, maka pengambilan ubat pada malam kajian harus dihentikan buat sementara waktu.

Menyiapkan kanak-kanak untuk analisis dilakukan dengan cara yang sama seperti orang dewasa. Satu-satunya pengecualian adalah bayi, disarankan memberi makan selewat-lewatnya tiga jam sebelum kajian, tetapi doktor mesti mengetahui apa yang dimakan oleh anak itu.

Sekiranya bayi mendapat susu ibu, maka ibu, sebelum melakukan analisis, harus menyesuaikan dietnya dan menolak ubat yang diambil selama 1-2 hari.

Pensampelan darah untuk ujian fungsi hati dilakukan dari urat kubital. Untuk menentukan parameter darah, tidak lebih daripada 5 ml biomaterial diperlukan. Selepas mengambil darah, tidak ada sekatan yang perlu dipatuhi. Tetapi harus diingat bahawa pesakit yang lemah mungkin mengalami pening sementara, jadi setelah prosedur, Anda harus meluangkan masa di bawah pengawasan seorang pekerja kesihatan..

Pada bayi yang baru lahir, darah dapat diambil dari urat di kepala atau dari tumit.

Latihan


Sebaiknya hanya mengambil makanan sihat yang mudah dicerna sebelum dianalisis..
Sebelum menderma darah untuk ujian hati berfungsi, anda mesti menolak makan makanan goreng, berlemak dan pedas selama beberapa hari. Dianjurkan juga untuk mengecualikan pengambilan minuman beralkohol dan merokok. Diet akan menghilangkan penyelewengan hasilnya. Anda tidak boleh melakukan senaman fizikal yang berat dan penting untuk mengelakkan keadaan tertekan. Segera 8 jam sebelum analisis, ada baiknya menolak makan dan tidak mengambil ubat. Pada malam, anda tidak boleh minum teh atau kopi yang kuat. Sekiranya peraturan penyediaan ini tidak dipatuhi, kajian akan menunjukkan hasil yang salah..

Menyahkod analisis untuk ujian fungsi hati pada orang dewasa

Jadual untuk menyahkod norma ujian darah untuk hati pada orang dewasa

Petunjuk penyelidikan biokimiaNorma pada wanitaNorma pada lelaki
ALT31 unit / l37 unit / l
AST35 unit seliter47 unit
GTTP33 unit / l49 unit / l
Jumlah bilirubin8.5-20.5 μmol / L
Bilirubin langsung15.4 μmol / l
Jumlah protein60 hingga 80 gram seliter
AlbumenDalam 40-60 peratus

Perlu diingat bahawa makmal menggunakan penganalisis yang berbeza, jadi indikatornya mungkin sedikit berbeza..

  • Bilirubin. Peningkatan bilirubin langsung dan tidak langsung menunjukkan hepatitis akut atau kronik, proses patologi dalam sistem perkumuhan hempedu, keracunan atau overdosis ubat. Bilirubin dalam darah juga meningkat dengan diet yang ketat.
  • AST. Peningkatan enzim ini berlaku dengan kematian tisu hati, dengan hepatitis virus, dan juga dengan gangguan dalam kerja miokardium. Untuk menentukan organ mana yang rosak, nisbah AST ke ALT membantu, biasanya ia berada dalam julat 0.8-1. Sekiranya pekali ini dikurangkan, maka ini menunjukkan kerusakan hati, dengan peningkatan nilai, pemeriksaan lanjutan harus dilakukan untuk penyakit sistem kardiovaskular.
  • ALT. Peningkatan nilai enzim ini adalah mungkin dengan hepatitis, sirosis, nekrosis tisu hepatik, mabuk badan, termasuk alkohol.
  • ALF. Fosfatase alkali meningkat pada sarcoidosis, nekrosis hati, tuberkulosis, dan penyakit kuning. Peningkatan fisiologi fosfatase pada wanita berlaku semasa menopaus dan selepas pembuahan.
  • Albumen. Penurunan proses ganas, keradangan hati dan pemecahan hepatosit. Albumin meningkat semasa dehidrasi, dalam keadaan tekanan yang teruk, pada pesakit yang mengalami kecederaan, luka bakar.
  • Transpeptidase gammaglutamine. Kadar unit GTTP dan berapa nilai yang menyimpang dalam satu arah atau yang lain adalah salah satu petunjuk terpenting dalam analisis biokimia. Penyimpangan transpeptidase gammaglutamine berlaku pada tahap awal gangguan buah pinggang. Perubahan ini menunjukkan proses menular, penyakit saluran gastrousus, kerosakan organ toksik, diabetes, patologi kardiovaskular.

Apakah sebab penyimpangan dari norma?

Sekiranya analisis untuk ujian fungsi hati menunjukkan nilai yang meningkat, maka ini bermakna pesakit mempunyai keadaan patologi seperti itu:


Makanan berkalori tinggi lemak memprovokasi perkembangan hepatosis lemak.

  • hepatitis virus;
  • kolestasis;
  • cholelithiasis;
  • pencerobohan helminthic;
  • pemakanan yang tidak betul;
  • pengambilan alkohol yang berlebihan;
  • trombosis vaskular;
  • lesi aterosklerotik pada arteri organ;
  • diabetes;
  • kekurangan vitamin dan protein dalam diet;
  • tekanan;
  • kehamilan;
  • diet yang menyekat makanan yang berasal dari haiwan;
  • kegemukan;
  • mengambil ubat;
  • trauma.